cv maker

Özgeçmişinizde Asla Yapmamanız Gereken 10 Şey

  1. Oyun indir
  2. Tanıtım ve Reklamlar
  3. Özgeçmişinizde Asla Yapmamanız Gereken 10 Şey

Özgeçmiş hazırlarken yapmanız gereken pek çok şey vardır. Ancak yapmanız gereken şeylere odaklanıp, özgeçmiş hazırlama hatalarına düşerseniz profesyonel bir CV hazırlayamazsınız. CV’nizin ideal bir şekilde hazırlanması için hem istenilen kriterleri karşılar nitelikte olması hem de hatasız bir şekilde ele alınmış olması gerekir. Bugün sizlerle, üzerinde az durulan ama çok önemli bir konu olan CV’lerde yer almaması gereken hatalar üzerinde duracağız.

  1. Çok Fazla Bilgi Vermek

Özgeçmişinizi hazırlarken kendinizi daha iyi ifade etmek ve tanıtmak için çok fazla bilgi vermenin sizin lehine olacağını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak özgeçmişinizi okuyacak kişinin özgeçmişinizi değerlendirmek için saatlerce vakti yoktur. Aynı zamanda uzun özgeçmişlerin bir diğer kötü noktası da okunmadan çoğu zaman çöpe atılmasıdır. Bunun nedeni de bu özgeçmişlerin sıkıcı olduğuna kanaat getirilecek olmasıdır.

Birkaç dakika içinde özgeçmişinizi değerlendirmeleri gerekmektedir. Bu nedenle özgeçmişinizi birkaç dakika içerisinde okunup değerlendirilebilecek; ilgi çekici bir özgeçmiş haline getirmeniz gerekmektedir.

  1. Gerçek Olmayan Bilgiler Sunmak

Özgeçmişinizde hatalı, yalan, abartılı ifadelere yer verdiğinizde bu ifadelerin hemen saptanacağını bilmenizde fayda vardır. Unutmayın, sizin üslubunuzdaki hataları, yalan söylediğinizi gösteren ifadeleri CV’nizi okuyacak kişi kolaylıkla fark edebilir. Bunun yanı sıra aynı zamanda bir telefon görüşmesi ile de gerçek olmayan bilgiler sunduğunuz anlaşılabilir. Bu nedenle CV’nizde gerçek ve doğru bilgilere yer verin.

  1. Olumsuz İş Tecrübelerinden Bahsetmek

Eski iş tecrübelerinizle ilgili olumsuzlukları potansiyel işvereninizle paylaşmak yapabileceğiniz en yanlış şeydir. Potansiyel işvereniniz güvenilir, iş koşullarına uygun bir şekilde çalışabilen birisi olduğunuza kanaat getirmek ister. Bu nedenle eski iş deneyimlerinizle ilgili olumsuz olan noktaları kendinize saklamanızı öneririz.

  1. İş İle İlişkili Olmayan İş Deneyimleri Eklemek

Özellikle çok fazla işte çalıştıysanız bu iş deneyimlerinin hepsini CV’nize eklemeniz CV’nizin aşırı uzun olmasına yol açacaktır. Bu nedenle iş ile ilgili olmayan iş deneyimlerini CV’nizden uzak tutmanızı öneririz. Başvurduğunuz iş pozisyonuyla en ilişkili olan birkaç iş deneyimini ters kronolojik sırada olacak şekilde CV’nize ekleyin.

Eğer mülakatta önceki iş deneyimleriniz ve işten ayrılma nedenleriniz sorulursa; objektif bir şekilde, olumlu bir tutumla soruları cevaplayın. Yine eski işvereninizi ve işinizi kötülemeyin.

  1. Zor Okunan Bir Yazı Fontu Kullanmak

Özgeçmişinizi daha özenli göstermek için süslü yazı fontları mı kullanmak istiyorsunuz? Unutmayın, işvereniniz başvurunuzu bir an önce okuyup değerlendirme yapmak isteyecektir. Bu nedenle süslü ve zor okunan yazı fontları ile yapılan başvurular çoğu zaman değerlendirilmeye dahi alınmayacaktır. Eğer iş başvurunuzun daha okunmadan elenmesini istemiyorsanız; mutlaka okunabilir yazı fontları tercih edin.

Yazı fontunun yanı sıra profesyonel görünmeyen, süslü ve kalabalık CV şablonları da işvereninizin başvurunuzu okumamasına yol açabilir. Eğer kaliteli, profesyonel bir CV şablonu ve doğru CV yazma teknikleri ile başvuru yapmak istiyorsanız cv yardım sitesi ile aradığınız destek ve yardıma hemen kavuşabilirsiniz!

  1. Gramer Hataları ve Anlatım Bozuklukları Yapmak

Özellikle bir an önce iş başvurusu yapmak istediğiniz durumlarda alelacele bir CV hazırlayıp göndermek istiyor olabilirsiniz. Ancak CV’nizi oluşturduktan sonra mutlaka en azından bir kere gözden geçirmeniz gerekecektir. Aksi takdirde CV’niz özensiz bulunacaktır. Kendinizi işvereninizin yerine koymaya çalışın. CV’sinde anlatım ve ifade bozukluğu olan, yazım yanlışları olan bir aday sizde güven duygusu uyandırır mıydı? Muhtemelen uyandırmazdı. Bu nedenle, anlatım bozukluğu ve gramer hatalarına karşı mutlaka CV’nizi gözden geçirmenizi öneririz.

Yine kendiniz özgeçmişinizi gözden geçirebileceğiniz gibi bir arkadaşınızdan, aile bireyinizden, okul arkadaşınızdan ya da meslektaşınızdan da CV’nizi okumalarını rica edebilirsiniz. Böylelikle yaptığınız yazım ve anlatım yanlışları hakkında bilgi sahibi olursunuz ve belki CV’nize ekleyebileceğiniz parlak bir fikir de alabilirsiniz.

  1. Pasif Bir Dil Kullanmak

İşverenler kendini güçlü bir şekilde ifade eden, kendine güvenen çalışanları işe almak ister. Eğer kendinizden emin olmayan, kararsız ve güvensiz bir izlenim çizerseniz işe kabul edilme ihtimaliniz oldukça düşük demektir. Her zaman kendinize güvenen, yaptığı işin arkasında duran bir profil çizin. Ancak bunu da çok abartılı bir şekilde yapmayın. Doğal bir şekilde CV’nizi kaleme alın ve güçlü noktalarınızı parlatın. Asla pasif bir anlatım kullanmayın. Bırakın kaleminizin gücü kendisini göstersin!

  1. Uzun Paragraflar Kurmak

CV’nizi okuyan kişi bir roman gibi görünen bir CV’yi okumak istemez. Özellikle de daha değerlendireceği yüzlerce başvuru formu varsa bu onun için ciddi bir vakit kaybı olacak demektir. Bu nedenle CV’nizi yazarken mümkün olduğunca kısa paragraflar, listeleme ve maddeleme gibi CV’nizi daha okunabilir hale getiren yöntemleri kullanmanızı öneririz. Böylelikle CV’niz daha dinamik ve okuyucuyu çeken bir enerjiye sahip olacaktır.

  1. Kariyer Hedefleriniz Konusunda Çekimser Davranmak

Bir iş ilanına başvurduğunuzda, işvereniniz sizi kendinden emin ve güçlü görmek ister. Bu nedenle iş ilanlarına başvururken şüphelerinizi bir kenara bırakmalısınız. Özellikle çalışmak istediğiniz iş alanı konusunda emin değilseniz, hangi iş ilanına başvurmanız gerektiğini kestiremiyorsanız bu durumu yaşamanız son derecede normaldir. Eğer bu durumlardan yakınıyorsanız, kariyer hedeflerinizi daha iyi bir şekilde belirlemek ve yeteneklerinizi keşfetmek için https://www.cbiko.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

  • Yetenek ve Başarılarınızdan Bahsetmemek

Özgeçmişinizi diğer adaylardan farklı kılacak en önemli noktalardan birisi beceri, yetenek ve başarılarınızdır. İşvereniniz bu özelliklerinizi dikkate alarak sizin iş için ne kadar ideal bir aday olduğunuzu değerlendirir. Yine işvereniniz bu özelliklerinizle sizi diğer adayları gölgede bırakacak birisi olduğunuzu düşünebilir. Eğer bunlardan bahsetmezseniz potansiyel işvereniniz sizin standart bir aday olduğunuza kanaat getirir. Eğer hangi yeteneklerini ekleyebileceğiniz konusunda emin değilseniz örnek CV metinlerini inceleyebilirsiniz.


Özgeçmişinizde Asla Yapmamanız Gereken 10 Şey YAPILAN YORUMLAR